Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Άζωρος-Γιαννωτά-Φαρμάκη-Τσαπουρνιά-Μηλέα-Γεράνεια-Λυκούδι, επτά χωριά - χρώματα της ίριδας στο ουράνιο τόξο της νέας σχολικής πραγματικότητας.

Κείμενο - Παρουσίαση: Κώστας Δ. Δημούλας - Εκπαιδευτικός


Δημιουργοί  Βροχής


Για έναν  Ποιητή,  το θέμα ποτέ δεν είναι να πει ότι βρέχει, το θέμα είναι….να  δημιουργήσει  τη βροχή.
  ( Πωλ Βαλερύ)

Ένα Δημοτικό Σχολείο της Χώρα μας,  το Πρώτο Παλαιού Φαλήρου, ταξίδεψε από την έδρα του έως την Ελασσόνα για να γνωρίσει τον Όλυμπο μέσω του προγράμματος «Όλυμπος, Ιστορία –Οικολογία»  που εκπόνησε το Κ.Π.Ε.  Κισσάβου-Ελασσόνας.
Η απόσταση  Φάληρο-Ελασσόνα είναι σημαντική για μια τέτοια απόφαση, ωστόσο, η εκπαιδευτική αξία  του τριήμερου προγράμματος, όπως αυτή αξιολογήθηκε από τους δασκάλους, και η λαχτάρα των μαθητών να  ζήσουν επιτόπια το μύθο του Ολύμπου  έκρυψαν χιλιόμετρα.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε  υποδειγματικά. Ο Υπεύθυνος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Σπύρος Αναγνωστάκης, ο αναπληρωτής Υπεύθυνος  Ανδρέας Γκανάτσιος και το μέλος της Κώστας Σπανός εγγυήθηκαν ευθύς εξ αρχής  την επιτυχία.
Έμπρακτη κατανόηση έδειξε και ο καιρός ο οποίος με ασυνήθιστη αυτοσυγκράτηση ανέβαλλε τη βροχόπτωση  για αργότερα.
Οι συγκινήσεις, ωστόσο, έπεφταν βροχή το τριήμερο.
Η υποδοχή του φιλοξενούμενου Σχολείου  στο Κ.Π.Ε. με την εγκάρδια παρουσία του Δημάρχου Γεωργίου Πασχόπουλου και την παιδαγωγική οικειότητα που δημιούργησε  η Σχολική Σύμβουλος Μαρία Παπαδοπούλου  ήρθαν ως πρώτο κύμα συγκινήσεων.

Ο δήμαρχος της Ελασσόνας Γεώργιος Πασχόπουλος με την εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας.


Η  επόμενη μέρα  με τις επισκέψεις στον Όλυμπο, τη Μονή Σπαρμού, το Δημοτικό Σχολείο Λυκουδίου, το Λαογραφικό Μουσείο Λυκουδίου, το Λιβάδι με το «πάρκο» χιονιού και τη φιλόξενη ξενάγηση από τον αντιδήμαρχο Νίκο Καψάλη, με την  απογευματινή επίσκεψη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, με τις εκδηλώσεις αδελφοποίησης των δύο Σχολείων, μέρα με τα τόσα  «με», γνωσιολόγησε  αλλά και συγκίνησε   σε βαθμό συναισθηματικής υπερχείλισης.
Σάββατο πρωί στην Τσαριτσάνη. Η εκεί ξενάγηση με την αρωγή του δασκάλου Θανάση Βαθράκη  εμπλουτίστηκε  σε πληροφορίες  με τοπικούς χρωματισμούς που γοήτευσαν  τα παιδιά.
Επιστροφή το μεσημέρι στην Ελασσόνα για την τελευταία πράξη του τριήμερου . Ήλιος και παιδιά φωτογραφίζονται στην Πλατεία, βολτάρουν χαρούμενα στον  εμπορικό πεζόδρομο  της πόλης, γεφυρώνουν συμβολικά στο τοξωτό  Γεφύρι  το «Κάποτε» με το «Τώρα», το Κέντρο με την Περιφέρεια.
Αυλαία στην ταβέρνα « λημέρι» της Σταυρούλας Τσιγάρα. Αίθουσα κόσμημα,  εξυπηρέτηση κοσμιωτάτη και επιπλέον ατμόσφαιρα γιορταστική , ονομαστική εορτή γαρ της Διευθύντριας του Σχολείου, Ελευθερίας…
Επιστροφή στο Παλαιό Φάληρο και  αναστοχασμός

 Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου στους πρόποδες του Ολύμπου

«Εν αρχή  ην η Κεντρική Ιδέα» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. με το εμβληματικό θέμα «Όλυμπος-Ιστορία-Οικολογία»
Η μάννα  Ιδέα  γέννησε νέες ιδέες. Ο δαρβινικός νόμος της «φυσικής επιλογής» λειτούργησε  κι εδώ και από τις πολλές ιδέες ισχυρότερη η σκέψη να συνδυαστεί το ταξίδι  στην Ελασσόνα με τη φιλική επίσκεψη στο  Δημοτικό   


Δημοτικό Σχολείο
Λυκουδίου   -  Παλαιού Φαλήρου
ΕΙΚΟΝΕΣ
Από την  Πρώτη   Φιλική τους  Συνάντηση

   Λυκούδι, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012,  μία περίπου, το μεσημέρι. Το φιστικί
 λεωφορείο  με πινακίδες Αττικής  κινείται  με τελετουργική ταχύτητα  στον  κεντρικό δρόμο του Χωριού. Σταθμεύει στο τρίγωνο Εκκλησία-Σχολείο-Λαογραφικό Μουσείο, ανοίγει υδραυλικά τις πόρτες του, κατεβαίνουν με τη σειρά, οι φωνές, τα παιδιά, οι δάσκαλοι, ο οδηγός.
Είναι η Έκτη Τάξη του 1ο Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου με τη Διευθύντριά του Ελευθερία Τόγια, τον Υποδιευθυντή Γιάννη  Θανόπουλο και τις δασκάλες  Φωτεινή  Αδαμοπούλου, Μαρία  Πατέρου  και Χαρά Τσώνη.
  Ταξίδεψαν από το Φλοίσβο  έως εδώ, με το λευκό πανί του Σαρωνικού δεμένο μαντίλι στο μίσχο του μπροστινού καθρέφτη του λεωφορείου και με τη λαχτάρα να γνωρίσουν ένα ελληνικό χωριό, με τους κατοίκους του, το Σχολείο του, να γνωριστούν και να γίνουν φίλοι με τις μαθήτριες και τους μαθητές του, με τους δασκάλους και τις δασκάλες.
Και να που το όνειρο  γίνεται πραγματικότητα.
 Προχωρούν   προς την είσοδο του   προαυλίου, σμίγουν σχολείο με σχολείο. Σα γνώριμοι από καιρό οι εκπαιδευτικοί δεν δυσκολεύονται στην πρώτη γνωριμία.
Ο Διευθυντής του Σχολείου Λυκουδίου Μιχάλης Θανάσης συστήνει: Αθηνά Καρασίμου,  Γεωργία Δότα, Σταυρούλα Σαμαρά, Ευθύμιος Τζήκας,  Βαγγέλης Μάγειρας, ενώ τα παιδιά πρόσωπο με πρόσωπο εικονίζουν τη σιωπηλή αμηχανία της  στιγμής  όπου φανερώνεται ο ποιητής και «χτυπά τη σιωπή για να βγάλει ήχο»:   
- Καλωσορίζουμε φιλόξενα  το Πρώτο  Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου…
-Εκφράζουμε  τα αδελφικά μας αισθήματα   προς το Δημοτικό Σχολείο Λυκουδίου και την επιθυμία μας να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία…
Οι δύο Διευθυντές συλλειτουργούν στη θεία λειτουργία της Συγκίνησης.
Παιδιά-αγγελούδια, μαθητές και μαθήτριες, μελωδούν  ύμνους αδελφικής φιλίας:

Παρθενώνας κι Όλυμπος
Φάληρο και Λυκούδι
Σήμερα ανταμώνουμε
Με τούτο το τραγούδι…

Θα βρούμε  φίλους νέους
Άζωρο, Γιαννωτά
Γεράνεια και Χάνι
Μηλέα και λοιπά…

Άζωρος-Γιαννωτά-Φαρμάκη-Τσαπουρνιά-Μηλέα--Γεράνεια-Λυκούδι, επτά χωριά  -χρώματα της ίριδας  στο ουράνιο τόξο της νέας σχολικής πραγματικότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται στην περιοχή μας, ως «ώριμο τέκνο της ανάγκης», μετά  την τελευταία καταιγίδα των συγχωνεύσεων.
Με τα πλεονεκτήματα του πενταθέσιου  που διαθέτει  στις τάξεις του αξιόλογους εκπαιδευτικού το Δημοτικό Σχολείο Λυκουδίου διεκδικεί  με αξιώσεις το δικό του ρόλο  στη σχολική  και κοινωνική ζωή  του Δήμου μας.
  Καινοτόμο και εξωστρεφές  απλώνει τις σχέσεις του σήμερα μέχρι το Παλαιό  Φάληρο . 
  Η Σχολική Σύμβουλος Μαρία Παπαδοπούλου ερμηνεύει το παιδαγωγικό  νόημα  της σχέσης που εγκαινιάζουν  τα δύο Σχολεία και το εκπαιδευτικό όφελος που θα προκύψει από την ανάπτυξή και τη διεύρυνσή   της.
Η παρουσία της, άλλωστε, εγγυάται  το καλό αποτέλεσμα.

Ο λόγος περνά στους προέδρους. Ο Νίκος Χατζής , της Τοπικής  Κοινότητας, ο   Νίκος Βαλιώτης, του Συλλόγου Γονέων , ο Βαγγέλης Μάγειρας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ελασσόνας  καλωσορίζουν συγκινημένοι  δασκάλους και παιδιά, εγκωμιάζουν την αρετή της συνεργασίας.
Ευλογημένες  στιγμές…
 Μοιράζεται το αντίδωρο από το πρόσφορο φιλοξενίας που ζύμωσε το Σχολείο     και  η Κοινότητα του Χωριού.
Η Δήμητρα Χατζή,  ο Αντώνης και η  Ελένη Σιακαβάρα, προσφέρουν από καρδιάς.
Κάπου εδώ τελειώνει η συνάντηση γνωριμίας  των δύο Σχολείων, κάπου εδώ αρχίζει  μια ξεχωριστή Φιλία.

Ακολουθεί επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου στο Λαογραφικό Μουσείο Λυκουδίου. Η αρχαιολόγος και οργανώτρια του Μουσείου  Παρασκευή  Κ. Γκουγκούλη  παρουσιάζει, τα εκθέματα, εξηγεί τη χρήση τους στην εποχή τους, ζωντανεύει αλλοτινές εικόνες από τη ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων του χωριού, αιχμαλωτίζει τη φαντασία των παιδιών.
Στην αυλή του Μουσείου η Επιστροφή κοιτάζει το ρολόι της, αδημονεί, πιέζει. Η ώρα περνάει, πρέπει να φύγουν.
Φεύγουν με μισή καρδιά εκπαιδευτικοί και παιδιά.
-Κυρία, θα ξανάρθουμε;









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου