Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Στον Αϊ Γιώργη ...

Στο εξωκλήσι  του  Χωριού, στον  μυθικό μας  «Αγιώρη», ανηφόρισαν την Τρίτη Ημέρα του Πάσχα συγχωριανοί και επισκέπτες για να εορτάσουν την μνήμη του Αγίου Γεωργίου.
Δημοφιλέστερος μεταξύ των αγίων εξακολουθεί και σήμερα  να εικονογραφείται στη λαϊκή φαντασία καβάλα στο άσπρο άλογό του και να αγιογραφείται ως ο έφιππος ήρωας του παραμυθιού που εξοντώνει το δράκοντα και ελευθερώνει τη βασιλοπούλα. Τροπαιοφόρος  της αναμέτρησης με τον αδηφάγο δράκοντα  ο Γεώργιος τροφοδοτεί αέναα την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι στην αναμέτρηση κόσμου και υπόκοσμου ο κόσμος θα κερδίζει το τρόπαιο της  νίκης και η ζωή θα αρδεύεται  με το ζωογόνο νερό.

Το Χωριό κρατάει ψηλά στις παραδόσεις του την εορτή του Αγίου Γεωργίου και την τιμά με την αθρόα προσέλευσή του στο αγαπημένο του εξωκλήσι. Όπως και φέτος. Παρά την ακατανόητη (;) απόφαση των αρμοδίων  να  μη διαθέσουν ιερέα ανήμερα της εορτής, δημιουργώντας περαιτέρω σύγχυση με τη διπλή της μετακίνηση, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της μικρής καμπάνας, παρακολούθησε με ανυπόκριτη ευλάβεια τη θεία λειτουργία, απόλαυσε από «θέση θέασης» τη δωρεά της φύσης.

«Πράσινη μέρα λιόβολη καλή πλαγιά σπαρμένη»!

Μετά το αντίδωρο που με ιεροπρέπεια μοίρασε στο εκκλησίασμα ο παπα-Γιάννης, ο Σύλλογος Γυναικών του Χωριού πρόσφερε το πασχαλιάτικο αυγό-περδίκα και η Τοπική Κοινότητα τον ευφρόσυνο οίνο της ημέρας. Τα δύσκολα ήρθαν στο τέλος με την  «Αγγελίνα»…Όχι πως δεν την τραγουδήσαμε και δεν την χορέψαμε. Αλλά να, «Το κατά δύναμη»….Του χρόνου καλύτερα.

Λυκούδι, 9 Μαΐου 2013

Κώστας Δ. ΔημούλαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου