Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΔΙΟΥ

Αθανάσιος Νταγιάκης, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας


      Ο άνθρωπος ως μοναδική κι ανεπανάληπτη εικόνα του εαυτού του εκφράζει ένα σύνολο σκέψεων, απόψεων και συναισθημάτων. Το σύνολο αυτό καθορίζει τον τρόπο (επι)κοινωνίας του κάθε ανθρώπου με τους άλλους, τον τρόπο με τον οποίο ο/η καθένας/-μιά μας αντιλαμβάνεται τον εαυτό του/της και τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζουμε τις στάσεις και τη συμπεριφορά μας στις στάσεις και απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου.

     Η αιτία του μαρτυρίου που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, δε βρίσκεται στους άλλους, αλλά στη δική του αδυναμία να συνάψει σχέσεις με τους άλλους, στην κακή χρήση της ελευθερίας του, στην αδυναμία του να δει και να κατανοήσει τον άλλο ως πρόσωπο. Αυτήν η απουσία (επι)κοινωνίας και αγάπης εγκλωβίζει το σύγχρονο άνθρωπο σε μια κατάσταση Κόλασης. Ο σύγχρονος άνθρωπος ξέχασε ότι έχει δημιουργηθεί ως πρόσωπο και έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσει ελεύθερα κοινωνίες αγάπης κι ειρήνης. Η έννοια της ελευθερίας χαρακτηρίζει το πρόσωπο κι εκφράζει τον αυθεντικό άνθρωπο. Έτσι ο άνθρωπος ελεύθερα κι από αγάπη κινούμενος βρίσκεται σε συνεχή αγαπητική κοινωνία µε τους συνανθρώπους του. Ο άνθρωπος επιθυμεί ως τα κατάβαθα της ύπαρξής του να (επι)κοινωνεί με τους άλλους, να υπερβεί τη μοναχικότητά του, τη διάσπαση και κάθε μορφή εχθρότητας. Επιδιώκει την ενότητα και τη συναδέλφωση σε διαπροσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Αυτό επιδιώξαμε και πετύχαμε με παρά πολλές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν εντός του χώρου του σχολείου Καλλιθέας, αλλά και με την «αδελφοποίηση» των Δημοτικών Σχολείων Καλλιθέας και Λυκουδίου. Μια «αδελφοποίηση» που ξεκίνησε πέρυσι με κοινές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις των δυο Σχολείων που διοργανώθηκαν στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας και συνεχίστηκαν φέτος, στις 30 Μαΐου, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Λυκουδίου.

      Στο σημείο αυτό νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια τους εκπαιδευτικούς και τους τοπικούς συλλόγους Λυκουδίου (Πολιτιστικό και Διδασκόντων) και τα παιδιά που φοιτούν στο Σχολείο Λυκουδίου για την αβρααμιαία τους φιλοξενία. Στην παιδαγωγική τους αυτήν προσπάθεια οι καλοί, οι εργατικοί και φιλότιμοι μας εκπαιδευτικοί αλλά και τα παιδιά των δυο Σχολείων είχαν συμπαραστάτη και βοηθό τον εξαίρετο εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής, Ευάγγελο Μάγειρα, τον οποίο συγχαίρουμε και δημόσια.

    Σύμφωνα με τον Αρβανίτη «πρόσωπο νοείται και υπάρχει, όπου υφίσταται ενεργός παρουσία σχέσης». Μια σχέση που απαιτεί συνεργασία των πάντων. Αποτέλεσμα συνεργασίας είναι και οι πολιτιστικές-αθλητικές εκδηλώσεις των δυο ανωτέρω Σχολείων. Οι εκδηλώσεις αυτές δίδαξαν στα παιδιά τον τρόπο υπέρβασης τοπικιστικών αντιλήψεων, φοβικών αισθημάτων αλλά και εγωκεντρικών στάσεων. Τέτοιες εκδηλώσεις δεν επιτρέπουν τα παιδιά να καταστρέψουν τα ίδια την προσωπικότητά τους εκφυλίζοντας και χάνοντας την ελευθερία τους και τους δείχνουν το δρόμο της αγάπης.

      Με την αγάπη, ως πνεύμα και δύναμη θυσίας του εγώ χάρη του συνανθρώπου, είναι δυνατή η τελείωση του ανθρώπινου προσώπου. Στο πλαίσιο αυτό η αγάπη δεν αποτελεί μια πολυτέλεια ή μία περιττή συναισθηματική εκδήλωση για τον καθένα μας αλλά έναν νέο τρόπο ύπαρξης και καθοδήγησης των βημάτων της ζωής μας. Κι εφόσον ο άνθρωπος, ως πρόσωπο, θελήσει να εξέλθει απ’ το «εγώ» του και να συναντήσει τον άλλο ως ίσο και ισότιμο, τότε μόνο θα ανακαλύψει το πραγματικό «είναι» του και θα δημιουργήσει κοινωνίες πραγματικά ελεύθερες, κοινωνίες στις οποίες θα επικρατούν η ειρήνη κι η αγάπη. Αυτήν την έξοδο του παιδιού αλλά και όλων μας σηματοδότησαν και σηματοδοτούν και οι κοινές αθλητικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις των Σχολείων Καλλιθέας και Λυκουδίου. Αυτό το μήνυμα ας οικειοποιηθούμε όλοι μας και προς αυτήν την κατεύθυνση ας εργαστούμε για να μπορούμε σήμερα και αύριο να καμαρώνουμε τα παιδιά μας.


1 σχόλιο: